Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím.

11 tipů jak zabavit děti o prázdninách

Děti se na prázdniny těší celý rok, ale pro rodiče mohou dva měsíce dětského volna znamenat velký záhul. Zvlášť pro ty, kteří nemají štěstí na fungující babičky. Nejrůznější aktivity mohou také zahýbat rodinným rozpočtem. Proto pro vás máme tipy, jak zabavit děti o prázdninách za málo peněz.


11 tipu jak zabavit deti o prazdninach hlidejme cz hlidani deti

Zábava pro děti na ven


Výlety do přírody

Vyražte s dětmi do přírody. Vezměte si s sebou encyklopedii rostlin a poznávejte květiny. Nechráněné druhy si utrhněte, doma je vylisujte a pomozte dětem vytvořit vlastní herbář.

Prohlížejte si zblízka motýlky, brouky a jiná zvířata, která potkáte.

Nechte děti proběhnout se na louce. Vybijí ze sebe přebytečnou energii a večer usnou jako nemluvňátka.


Kempování

Vzít děti pod stan může být skvělá zábava, která je cenově dostupná. V České Republice si můžete vybrat z přibližně 500 kempů, které jsou velmi dobře vybavené. Doporučuji podívat se na praktického online průvodce DoKempu.cz, kde naleznete seznam kempů v ČR i v dalších evropských státech. O každém kempu si můžete přečíst podrobnosti, najít jejich přesnou adresu, ceník, fotografie, hodnocení a mnoho dalšího. 


Šipkovaná - stopovaná

Připravte dětem zábavnou hru, při které se vyblbnou, naučí něco nového a skvěle se pobaví. Na papírky napište nejrůznější úkoly, které rozmístíte v určité trase. Trasu dětem označte šipkami. Ty mohou být nakreslené křídou na zem, na stromy, poskládané z kamínků nebo napsané na papíře, který dobře zatížíte kamenem. Děti jdou podle šipek po označené trase a plní jednotlivé úkoly, až dojdou na konec, kde na ně čeká nějaké překvapení. Tím může být poklad, něco na zub nebo jiná malá odměna.
Při této hře může hrát neomezený počet dětí. Ideální je, když hrají děti v různém věku společně. Mladší něco nového přiučí od starších a ti se naopak naučí pomáhat ostatním. Díky tomu se v dětech rozvíjí smysl pro spolupráci, což se jim bude hodit po celý život.

Lámete si hlavu s tím, jaké úkoly pro děti připravit? Mám pro vás malou inspiraci.

Úkoly na šipkovanou:
- Spočítejte kolik je vám dohromady let.
- Vymyslete krátkou básníčku.
- Najděte 5 různých rostlin a zkuste je pojmenovat.
- Vyjmenujte 3 zvířata, která žijí v lese.
- Udělejte 15 dřepů.
- Oběhněte 5x dokola nejbližší strom.
- Každý najděte jeden kamínek a seřaďte je podle velikosti od nejmenších po největší.
- Ten, kdo najde první jakýkoli hmyz, nemusí dělat příští úkol.
- Postavte malý domeček pro broučky.
- K dalšímu úkolu doskákejte.
- Zazpívejte nahlas nějakou písničku, aby vás slyšeli rodiče. Na tom, jakou písničku zazpíváte se společně domluvte.
- Naházejte šišky do kruhu, vyznačeného kamínky. Vzdálenost si určete sami.
- Zasaďte malé semínko do připraveného květináče s hlínou.
- Napište na papír jména co nejvíce stromů (květin, zvířat), které vidíte.


Koupání

Krásné a slunečné počasí vyzývá ke koupání. Vybrat si můžete z umělých i přírodních koupališť. Dá se najít i spousta přírodních vod určených ke koupání, kde se neplatí žádné vstupné. Je dobré s sebou ale v tomto případě vzít termotašku s jídlem, protože jistě víte sami, že u vody dětem vyhládne. Seznam českých koupališť včetně jejich hodnocení najdete například na webu Výletník nebo na KdeSeKoupat.cz


Cesta vlakem

Přesvědčte se o tom, že i cesta někdy může být cíl. Naplánujte si jednodenní výlet, na který pojedete vlakem. Většina dopravců dnes nabízí speciální kupé nebo celé vagóny pro dětiČeské Dráhy mají také speciální dětský Cyklohráček, který jezdí z Prahy do Slaného každou v sobotu, neděli a svátek od 24. března do 28. října 2018. Vláček má celkem čtyři vozy a v každém je připraveno spousta zábavy. Vůz plný hraček nabídne dětem například stavebnice nebo vláčkodráhu, vůz plný her je upravený pro hry jako je Člověče nezlob se, piškvorky či puzzle. Ve vozu plném balónků se děti zabaví v balónkovišti, ale najdou zde i mnoho dalšího. Poslední vůz je určen pro přepravu jízdních kol. Vejde se jich sem přes dvacet a pro cyklisté si mohou kola také dofouknout, opravit či namazat. RegioJet má speciální dětské kupé, kde jsou pro děti připraveny hračky, časopisy i pohádky.


Sportovní utkání

Uspořádejte turnaj v kopané, badmintonu, vybíjené nebo v jakémkoli jiném sportu. Děti se dostatečně vyběhají, hrou se posílí jejich smysl pro spolupráci a navíc si všichni zdravě zasportujete.


Zábava pro děti na doma


Vlastní omalovánky

Řekněte dětem, ať si zkusí namalovat svoje vlastní omalovánky. Dejte jim černý fix nebo tlustou pastelku a nechte jejich fantazii naplno propuknout. Omalovánky si mohou později samy vymalovat nebo si je vyměnit s kamarádem či sourozencem a každý vymaluje omalovánky toho druhého.


Tancování

Většina malých dětí miluje dovádění při hudbě, tak proč jim to nedopřát. Pusťte jim v televizi dětské hudební videoklipy nebo jejich oblíbené písničky. Také na YouTube naleznete spoustu playlistů určených speciálně na dětskou diskotéku. Dejte dětem do ruky mikrofon "vyrobený" z hřebenu na vlasy, malé plastové lahve nebo vařečky a nechte je hrát si na zpěvačky, zpěváky nebo celou kapelu.


Deskové hry

Ať už budete hrát klasické Člověče, nezlob se! nebo některou z moderních deskových her, děti budou nadšené. Při prohře mohou být zklamaní, ale je správné je od malička učit, že prohry jsou součástí života a nejde o nic vážného. Radost při výhře pak bude o to větší.


Pečení a vaření

Nechte děti, ať si zahrají na opravdové kuchaře a pomohou vám v kuchyni. Co takhle upéct bábovku a dát malému kuchtíkovi svoji vlastní formu? Použijte například formičku na muffiny nebo malé zapékací mističky. Děti milují, když si mohou hrát s opravdovými pomůckami a napodobovat tak dospělé. Navíc rozvíjí svoji lehkou motoriku, šikovnost a učí se vám pomáhat.


Kniha

Některé děti knížky milují, jiné raději staví stavebnice. Do četby se určitě nedá nutit, ale pokud patří vaše dítě k nadšeným čtenářům, zajděte s ním čas od času do knihovny. Za minimální poplatek si tak děti mohou přečíst spoustu knih. Menším dětem knížky předčítejte nebo si zkuste zahrát děj, který se v knížce odehrává. Děti se pobaví, navíc se zábavnou formou učí porozumět textům a soustředit se.


Je velmi důležité, aby se děti uměly zabavit také samy. Vymýšlením vlastních her a zábavy rozvíjí svoji fantazii, kreativní myšlení a schopnosti. Prázdniny jsou však dlouhé, a proto věřím, že vám těchto pár tipů jak zabavit děti o prázdninách přijde vhod.


Tip na závěr: V létě děti nechrání příliš vrstev oblečení a tak "silniční lišej" bývá typickým doplňkem prázdnin. Doporučuji si připomenout zásady první pomoci, kterému jsme se věnovali v jednom z minulých článků, kde najdete nejen tipy pro ošetření drobných poranění, rady co dělat při přehřátí organismu, ale i mnoho dalšího. 

Monika Moravčíková

Témata: Volný časRady a tipyKam s dětmiMateřstvíRodičovstvíZábava a hry