Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím.

První pomoc u dětí

Zdraví dítěte je pro každého rodiče nejdůležitější hodnotou na světě. Znáte základy první pomoci dětem? Přečtete si co je pro záchranu života nebo zdraví dítěte stěžejní. Součástí článku je manuál první pomoci u dětí ke stažení a odkaz na skvělou aplikaci Záchranka.


Hlidani deti hlidejme prvni pomoc detem

Základy první pomoci bychom měli umět již ze školy, ale ruku na srdce, kdo si je skutečně všechny pamatuje? Každá máma by však měla postupy, co a jak dělat, když se člověk zraní nebo se stane nějaká nehoda velmi dobře znát. Pravdou je, že v takové situaci jedná každá máma intuitivně a obvykle správně, ale rozhodně neškodí si pár základních pravidel zopakovat.

Stáhněte si Příručku první pomoci u dětí, kterou výborně zpracoval Petr Srnský pro Český Červený Kříž. Naleznete v ní základy první pomoci při úrazech i neúrazových naléhavých situacích jako jsou například různé křeče, mdloby nebo horečnaté stavy. Také se dočtete jak se podat první pomoc při život ohrožujících stavech, při otravách a dozvíte se například i jak postupovat při porodu mimo zdravotnické zařízení.

Do mobilního telefonu doporučuji stáhnout aplikaci Záchranka. Tato mobilní aplikace má několik funkcí, je velmi přehledná a snadno se ovládá. První hlavní funkcí je Alarm. Stisknutím jediného tlačítka nejen, že přivoláte okamžitě záchrannou službu, ale navíc záchranářům odešlete vaši přesnou polohu, což velice usnadní a urychlí jejich příjezd. Vy díky tomu nemusíte operátorovi na telefonu sdělovat vaši polohu, ale tento čas využít k záchraně a péči o nemocného. Druhou funkcí je tzv. Lokátor. Díky němu zjistíte svoji přesnou GPS polohu a najdete nejbližší lékařkou, zubní či lékárenskou pohotovost. Aplikace vám přehledně zobrazí bod zájmu a rovnou vás i naviguje na dané místo. V neposlední řadě je tu velmi důležitá funkce První pomoc. Aplikace vám poskytne velmi jednoduchý a interaktivní návod jak postupovat při nejrůznějších závažných situacích a to přehledně, krok za krokem. 

Takový malý tip na závěr. Český Červený Kříž vydal také skvělou příručku Základy první pomoci pro dospělé. Je výborně napsaná, přehledná a na konci si můžete udělat i malý test a vyzkoušet tak svoje znalosti. Za zmínku stojí i jejich aplikace První pomoc, která slouží jako příručka s radami první pomoci a postupy, jak se zachovat v různých dalších situacích od zlomenin, infarktu až po drobnosti jako je přisáté klíště. Součástí jsou také praktická doporučení co dělat například při živelných pohromách a další rady pro zajištění bezpečnosti svojí i vašich dětí. 

Přestože doufám, že nic z toho nebudeme nikdy potřebovat, znát základy první pomoci je morální povinnost každého a my, rodiče, bychom je měli znát nejlépe.

Monika Moravčíková
Témata: VzděláníRady a tipyPéče o dítě