Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím.

Práce pro maminky na mateřské a rodičovské

Ráda byste si při mateřské nebo rodičovské dovolené přivydělala, ale nevíte, kde byste na to vzala čas? Přečtěte si jak se dá práce pro maminky s dětmi zvládnout, aniž byste vydělávala pouze na hlídání.


Prace pro matky na rodicovske hlidejme cz

Žijeme ve střední Evropě a máme nespornou výhodu v tom, že s dětmi můžeme být doma až do jejich věku 4 let a stát nás v tom plně podporuje. Často narážím na názor, že dostáváme od státu málo a zasloužily bychom si víc. Ano, každá maminka odvádí denně velký kus práce, protože i to, že jsme "jen doma s dítětem" je upřímně řečeno docela dřina. Na druhou stranu ve většině jiných států jdou mámy do práce po šestinedělí a v lepším případě po půl roce. Pro mě osobně je absolutně nepředstavitelné, že bych doma svoji půlroční dceru nechala na celý den s chůvou, místo mateřského mléka ji doma nechala umělé, případně ji umístila v tomto věku do dětských jeslí. Chápu, že každá maminka to bere jinak a některá bohužel nemá jinou možnost, především maminky samoživitelky to mají v tomto ohledu nesmírně těžké a někdy se nemohou rozhodnout jinak. Opravdu si ale vážím té možnosti, kterou v České Republice máme, a to být s dětmi doma až do věku, kdy budou připravené jít do školky.

Průměrná doba trvání rodičovské dovolené je u nás 2,5 roku, tedy s připočtením prvních 6 měsíců, kdy je většina žen na mateřské jsme doma nejčastěji 3 roky. Z hlediska emocionálního vývoje dětí je to skvělé. Děti tak mají neustálý kontakt s mámou, který potřebují a vytváří si spolu blízký vztah, budují si zdravé sebevědomí a má to celkově velmi blahý vliv na jejich psychiku. Druhá stránka věci ale je, jak tento pobyt ovlivňuje psychiku samotné mámy. Své děti bezmezně milujeme a udělaly bychom pro ně první poslední, ale přiznejme si, kolikrát jsme byly na pokraji sil? A u toho byste měla ještě pracovat? To se nedá zvládnout! Dá a je to snadnější, než by se mohlo zdát. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud mám například dvě celé hodiny dceru na hlídání a mohu nerušeně a soustředěně pracovat, stihnu toho tolik, co jindy za celý běžný den s Eliškou. Když se mi po dvou hodinách vrátí, jsem odpočatá, mám dobrý pocit z udělané práce a těším se, že se teď budu věnovat jen dceři a nebudou mi v hlavě blikat nedodělané úkoly.

K tomu, abyste si při rodičovské dovolené přivydělala stačí pár hodin nerušené práce týdně. Za těch pár hodin nejen, že přispějete do rodinného rozpočtu, ale především přijdete na jiné myšlenky, realizujete se i jinak, než pouze v mateřské roli a paradoxně vám to pomůže cítit se více odpočatě. Ne nadarmo spoustu maminek, které chodí na jedno dopoledne v týdnu pracovat říká, že si chodí do práce odpočinout. Po příchodu domů už se ale těší na své děti a na to být opět máma na plný úvazek.

Kde ale vzít čas na práci a nevydělávat jen na chůvu? Právě v tomhle je ideální vzájemné hlídání dětí s hlídací maminkou. Domluvíte se na pravidelném hlídání ideálně každý týden a střídáte se v něm. Zkrátka jedno dopoledne hlídá jedna maminka, další dopoledne druhá. Nemusíte tak za hlídání platit a navíc, pokud zrovna hlídáte vy, děti se s kamarádem skvěle zabaví, takže je to příjemné v každém případě. Jaké jsou možnosti vzájemného hlídání si přečtěte v článku 8 příkladů vzájemného hlídání kde najdete konkrétní příklady hlídání dětí na střídačku.

Pracovat při rodičovské dovolené lze tedy poměrně snadno. Důležitá je tu hlavně efektivita, která znamená dobře si vše naplánovat a plán v ideálním případě dodržet. Dobré rozplánování také znamená, že v krátký čas zvládnete větší množství práce a zbytek dne už se můžete věnovat naplno svým dětem. Protože pracovat můžete celý život, ale děti jsou malé jen jednou.

Pokud byste pracovala ráda, ale nevíte kde sehnat práci pro maminku na rodičovské, těšte se na příští článek, kde se tomuto tématu budu věnovat a podělím se s Vámi o různé tipy, kde najít flexibilní práci vhodnou pro maminky nebo jakým způsobem si přivydělat, aniž byste naletěla na různé podvody a jiné ohavnosti.

Monika Moravčíková

Témata: O HlídejmeRady a tipyHlídání dětíMateřství