Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím.

8 příkladů vzájemného hlídání dětí

Často mi píšete, že byste uvítaly nějaké příklady toho, jak hlídání na střídačku funguje v praxi. Ráda se s vámi proto podělím o konkrétní možnosti, jak může vzájemné hlídání dětí v Hlídejme vypadat.


Hlidejme 8 prikladu vzajemneho hlidani deti

Hlídání na jednu nebo více hodin týdně
Chcete-li chodit pravidelně cvičit, učit se angličtinu, věnovat se svým koníčkům nebo si dělat profesní kurz a připravit se na snadný návrat do zaměstnání po rodičovské, můžete využít hlídání na hodinu či více týdně. S hlídací maminkou se domluvíte, které hodiny by vám vzájemně vyhovovaly a pravidelně se střídáte.

Hlídání v určitý den v týdnu
Řada maminek na rodičovské dovolené by ráda na jeden den v týdnu chodila do práce, aby si přivydělala a také přišla na jiné myšlenky. Pro tento účel je skvělé hlídání v určitý den v týdnu. S hlídací maminkou se domluvíte, které dny by vám oběma vyhovovaly. Například maminka Kateřina by potřebovala chodit každé pondělí do práce a maminka Jitka by ráda měla ve středu den, kdy si doma uklidí, oběhá všechny pochůzky a nakoupí velký nákup. Maminky se domluví, že si pohlídají v pondělí a ve středu vzájemně a každá má tak svůj den na to, aby si v klidu udělala vše potřebné.

Pravidelné půldenní hlídání
Obdobně jako celodenní hlídání můžete využít možnosti vzájemně hlídat pouze polovinu dne. Ať už by se jednalo o jeden den, kdy dopoledne hlídá jedna maminka a odpoledne druhá nebo dvě různá dopoledne či odpoledne. Hodně maminek využívá této možnosti k tomu, aby mohly pracovat, pokud nechtějí celodenní hlídání. Zejména u menších dětí je tohle skvělým kompromisem.

Pravidelné hlídání jednou za měsíc
Hlídání jednou měsíčně je skvělé tehdy, když byste si jednou za měsíc chtěla dopřát chvíli jen pro sebe. Zajít si na masáž, na kosmetiku, ke kadeřníkovi nebo si volný čas užít s partnerem. Je příjemné si odpočinout od každodenních povinností a na vaší pravidelnou pauzu se budete moci vždy těšit. 

Nárazové hlídání
Pokud nepotřebujete hlídat v pravidelných termínech a dopředu nevíte, kdy by se vám hlídání hodilo, je pro vás aktuální nárazové hlídání. Doporučuji si zadat inzerát na seznámení, kde napíšete, že hledáte maminku na občasné pohlídání s tím, že se vždy na konkrétním času domluvíte operativně. Když si potom čas od času budete chtít zajít s mužem do kina, dát si někde oběd, který si v klidu sníte nebo si potřebujete výjimečně zařídit něco, co lze s dětmi jen velice těžko, domluvíte se s hlídací maminkou. Vy ji zase pohlídáte, když bude ona potřebovat tak, abyste se vzájemně shodly na ideálním termínu.

Vyzvedávání ze školy či školky
Jestliže jste se s hlídací maminkou již blíže poznaly a vaše děti se také dobře znají, můžete se střídat s vyzvedáváním ze školy nebo školky. Samozřejmostí je, že se vše musí dopředu domluvit s učitelkou tak, aby hlídací maminka mohla vaše dítě čas od času vyzvednout. Můžete se tak krásně vykrýt, pokud například pracujete na směny a některý den jste doma později, než v jiné dny.

Hlídání přes noc
"Mami, mohl bych dneska spát u Matyho?" Zdá se vám to povědomé? Děti velmi rády čas od času přespí u kamaráda a pokud to není příliš často, proč by si noční dobrodružství nemohly užít? Pokud se s hlídací maminkou znáte už delší dobu a z dětí se staly kamarádi, můžete sem tam využít hlídání přes noc. S mužem si udělejte večer jen sami pro sebe nebo si zajděte na dobré jídlo a pokec s kamarádkou. Rozhodně si to zasloužíte.

Hlídací skupinky
V Hlídejme můžete psát také hromadné konverzace. Stačí, kdy do políčka příjemce zadáte více hlídacích maminek a poté si píšete všechny společně. Můžete si naplánovat sraz maminek, které bydlíte blízko sebe, utvořit si společně hlídací skupinku a hlídat i více dětí najednou. Je to skvělé i pro případ, kdy některé z dětí onemocní a vy se můžete společně domluvit na náhradním řešení.

Tohle jsou nejčastější způsoby, jak může vzájemné hlídání dětí fungovat. Všechno ale samozřejmě vždy záleží na konkrétních okolnostech a možnostech, na kterých se s hlídací maminkou domluvíte. Nejdůležitějším je najít si spolehlivou hlídací maminku. O tom, jak ji vybrat si můžete přečíst v článku: www.hlidejme.cz/overeni-a-bezpecnost/jak-najit-spravnou-maminku. Pak už si jen můžete užívat výhody vzájemného hlídání dětí, efektivně využít čas pro sebe a radovat se z toho, že si vaše děti vyhrají s novým kamarádem.

Monika Moravčíková

Témata: O HlídejmeVolný časRady a tipyHlídání dětí