Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím.

15 způsobů jak si přivydělat při mateřské a nenaletět podvodníkům

Ráda byste našla práci pro ženy na mateřské či rodičovské dovolené, ale zároveň nechcete naletět podvodníkům, kterých je dnes na internetu spousta? Připravila jsem pro vás 15 tipů, jak bezpečně a legálně vydělat peníze, i když jste máma na plný úvazek.


15 zpusobu jak si privydelat pri materske a rodicovske hlidejme cz hlidani deti

Práce u stávajícího zaměstnavatele

Jestliže jste v zaměstnání, kde jste pracovala před mateřskou byla spokojená a povaha práce to umožňuje, můžete se zkusit domluvit s nadřízeným na částečném úvazku. Doporučuji sjednat si pouze Dohodu o pracovní činnosti nebo Dohodu o provedení práce, na základě kterých můžete při rodičovské dovolené bez problému pracovat. Samozřejmě záleží v jaké oblasti a na jaké pozici jste pracovala. Od toho se také odvíjí, jestli budete moci pracovat z domova nebo musíte docházet na pracoviště. Na spoustě věcí se dá ale domluvit a byla by škoda se nezeptat, protože za dobu vaší nepřítomnosti se mohlo ledacos změnit, takže i když předtím částečné úvazky váš zaměstnavatel neumožňoval, třeba vám nyní vyjde vstříc.

Brigády na pár hodin týdně

Na internetových serverech inzerujících práci si vyhledejte "práce pro ženy na mateřské dovolené" nebo hledejte práce na částečný úvazek či brigády. Stále více firem začíná reagovat na potřeby zkrácených úvazků, takže je velmi reálné, že i ve svém oboru práci na pár hodin týdně najdete. 

Šikovné české ručičky

Umíte nebo jste se naučila při rodičovské šít, vyšívat, háčkovat nebo umíte vyrábět věci ze dřeva? Ať už vás baví cokoli, můžete začít vaše výrobky prodávat. Jestli si nejste jistá, jestli bude o vaše výrobky zájem, můžete je zkusit umístit na www.fler.cz. Registrace a nahrání zboží je zdarma, Fler si ale bere určitou provizi z prodané položky. Výhodou však je, že z počátku nemusíte řešit marketing, protože má Fler vysokou návštěvnost, důvěru zákazníků a vaše zboží na Fleru každý snadno najde. Pokud se bude vašemu obchůdku dařit a vaše zboží se bude dobře prodávat, budete mít jistotu, že je čas vytvořit vlastní eshop a začít zcela na vlastní pěst.

Dorty jako od maminky

Baví vás péct dorty, svatební koláčky nebo jiné dezerty? Chválí vaše upečené dobroty vaši přátelé a ptají se vás často na recept? Jestli jste si na obě otázky odpověděla kladně, můžete zkusit nabídnout vaše cukrovinky za úplatu. Začněte právě u vašich známých a věřte, že kvalitně odvedená práce sebou brzy ponese svoje ovoce. Na narozeninách bude hostům chutnat váš dort, zeptají se hostitelky odkud je a kontakty na vás už se předávají. Osobní doporučení je ten nejlepší marketing! 

Využijte cizí jazyky

Umíte perfektně slovem i písmem některý z cizích jazyků a máte trpělivost? Obojí můžete uplatnit při výuce cizího jazyka. Na různých inzertních serverech naleznete spoustu poptávek na doučování například dětí k maturitě nebo si můžete zadat vlastní inzerát. Další možností je spolupracovat přímo s jazykovou školou nebo s různými dětskými kluby, tady už ale samozřejmě vyžadují prokazatelný stupeň znalosti. Učením si vyděláte mezi 250Kč a 500Kč za lekci.
Pokud by pro vás učení nebylo to pravé ořechové, ale cizí jazyky umíte perfektně, můžete také překládat knihy, webové stránky nebo například reklamní texty. Odměna za překlad se pohybuje různě a odvíjí se od složitosti daného textu. Začíná někde okolo 130Kč za normostranu, ale může to být samozřejmě mnohem více.

Roznášení letáků

Chcete mít pevné bicepsy, hýždě jako ze železa a ještě za to dostat zaplaceno? Roznášejte letáky. Roznášet můžete i s kočárkem, s nosítkem nebo klidně na kole. Denně uděláte něco pro svoje zdraví a ještě si tím přivyděláte. Počítejte ale s tím, že se nejedná o jednoduchou práci. Roznášet letáky je poměrně náročné fyzicky i časově. Doporučuji roznášení na kole, můžete si tím hodně času i energie ušetřit. Dejte si ale velký pozor na výběr společnosti, bohužel existuje spousta podvodných, které vám nakonec nezaplatí. Vždy proto trvejte na podepsání smlouvy ještě před tím, než začnete s roznáškou. Ověřená společnost je například Česká distribuční. Výplatu obvykle dostáváte podle roznesených kusů a pohybuje se to okolo 200Kč za roznos (obvykle jsou 2x týdně nebo dle dohody). Když budete roznášet více katalogů, doma si je skompletujete, abyste měla vždy jeden balíček do jedné schránky, budete více efektivní a můžete si vydělat i mnohem více.

Psaní článků

Pokud umíte dobře český jazyk a jeho pravopis a máte na psaní tzv. buňku, můžete psát články za úplatu. Napište pár článků a odešlete je do vašich oblíbených internetových magazínů a uvidíte, jestli se jim bude styl vašeho psaní líbit.
Existuje nějaká oblast, ve které jste obzvláště kovaná a velmi dobře ji rozumíte? Můžete psát jen o tomto tématu a své články nabídnout firmám, které se touto problematikou zabývají. Víte hodně o šití? Pište blog pro nějaký eshop s látkami. Umíte to se psy a baví vás kynologie? Nabídněte své články prodejci psího krmiva a doplňků. Možností o čem psát je nespočet, tak si vyberte tu svou.
V neposlední řadě můžete vyzkoušet práci copywritera a psát reklamní a marketingové texty. Podívejte se na www.copywriteri.cz, kam zadávají firmy svoje poptávky a vy na ně můžete reagovat. Práci zde naleznete i jako začátečník.
Odměna za článek se pohybuje od 50Kč až po sumy okolo 1000Kč. Vždy záleží na tématu o kterém píšete, délce článku a na vašich dosavadních zkušenostech. 

Vyplňování dotazníků za peníze

Průměrná cena za vyplněný dotazník je 35Kč, ale za některé dotazníky dostanete odměnu klidně okolo 100Kč až 200Kč, takže pokud jich vyplníte pár denně, můžete si relativně snadno a za krátkou dobu přivydělat. Společností, u kterých můžete dotazníky vyplňovat je spousta, doporučuji si však předtím, než se někde zaregistrujete přečíst recenze. Inspirovat se můžete například na www.dotaznikyzapenize.tode.cz, kde najdete ověřené firmy. Od jedné společnosti chodí obvykle jen pár dotazníků týdně, takže pokud si chcete vyplňováním vydělat více, než pár desetikorun týdně, zaregistrujte se na více ověřených portálech. 

Účast na skupinových diskuzích

Jedná se o velmi příjemnou cestu, jak si čas od času přijít k několika stokorunám. Za účast očekávejte odměnu mezi 300Kč až 1500Kč v závislosti na časovou a odbornou náročnost. Diskuze probíhá obvykle s 8-10 respondenty a vede ji moderátor. Vy odpovídáte na různé jednoduché otázky a otevřeně říkáte svůj názor. Klient, pro kterého je diskuze vedena na základě vašich reakcí upraví svůj produkt. Nejčastěji budete diskutovat o různých food produktech (nápoje, sladkosti, brambůrky) nebo o bankovních, finančních a jiných službách. Nabídky na plánované skupinové diskuze můžete najít inzertních pracovních portálech nebo se zaregistrujte přímo v agentuře. 

Mystery Shopping

Jako Mystery Shopper (tedy fiktivní zákazník) máte za úkol jít do nějakého obchodu, instituce nebo jiné společnosti a předstírat nákup nějakého produktu nebo služby. Půjdete do předem domluvené prodejny a budete poptávat zboží nebo službu podle předem domluveného scénáře. Budete vnímat prodejní schopnosti prodejce, hodnotit kvalitu dané služby nebo produktu, chování prodejců k vám coby zákazníkům a následně o tom informujete agenturu. Klient agentury může na základě toho upravit své služby a produkty tak, aby co nejvíce vyhovovaly jeho spotřebitelům. Další způsoby Mystery Shoppingu jsou Mystery calling či mailing, kdy voláte nebo píšete na zákaznickou linku prodejny a Mystery delivery, při němž si konkrétní produkt objednáte domů a hodnotíte kvalitu a rychlost dodávky. V některých případech vám bude zboží proplaceno a jindy si zboží při Mystery Shoppingu proplatíte sami a dostanete pouze odměnu za daný nákup. To se týká obvykle takových obchodů, kam chodíte běžně - potraviny, obchody s oblečením, doplňky, apod. Přijít si můžete v průměru na 200Kč až 2000Kč za jeden nákup, vždy v závislosti na časové náročnosti daného úkolu. Prověřená společnost, která stále přijímá nové Mystery Shoppery je například Market Vision.

To bylo prvních deset způsobů jak si přivydělat, i když pečujete o malé dítě. Na další tipy se těšte v příštím článku. Naleznete v něm také rady jak se vyhnout podvodníkům a kterým přivýdělkům se raději vyhnout.

Monika Moravčíková

Témata: Rady a tipyMateřstvíRodičovství