Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím.

15 způsobů jak si přivydělat a nenaletět podvodníkům 2. díl

Druhý díl článku jak si přivydělat při mateřské a rodičovské je tady. Přečtěte si další tipy na práci, kterou lze zvládnout i s dětmi. Dozvíte se také jakým přivýdělkům se vyhnout, abyste nenaletěla podvodníkům.


15 zpusobu jak si privydelat pri materske a rodicovske dovolene 2 dil hlidejme cz

Katalogový prodej

Prodej kosmetiky, šperků, bytových doplňků a mnoho dalšího prostřednictvím katalogů jistě dobře znáte. Jedná se o formu tzv. MLM (multi-level marketing), kdy nejde primárně pouze o prodej zboží, ale také o nabírání nových prodejců/lady/poradkyň do prodejní struktury. Někdo si tuto formu prodeje nemůže vynachválit, vydělá mu poměrně slušné peníze a práce ho baví. Jinému je tato forma prodeje nepříjemná, nebaví ho a proto je zbytečné se do něčeho nutit. Zvláště, když na začátku obvykle musíte zaplatit poplatek za registraci a utratit určitou částku na nákup produktů. Katalogový prodej může být dobrým výdělkem, pro ty, kteří se mu opravdu chtějí věnovat a budovat strukturu prodejců. Takže, než zaplatíte nějaký registrační poplatek zvažte, jestli okolo sebe máte dostatek lidí, kterým můžete produkty nabízet a jestli se vám do toho bude opravdu chtít. Pokud ano, není důvod to nezkusit.

Zákaznická podpora prostřednictvím online chatu

Online chat využívá řada společností, které potřebují rychle reagovat na potřeby zákazníků a na jejich aktuální dotazy. Je to skvělý způsob, který je mnohem rychlejší, než emailová komunikace. Pokud umíte dobře reagovat, máte dobrou češtinu a píšete rychle na počítači, může to být pro vás i příjemná práce. Velkou výhodou je, že si program můžete nainstalovat do svého počítače a pracovat i z domova, musíte být však v určitý čas připojená a připravená reagovat na případné dotazy. Samozřejmě vždy záleží pro jakou společnost byste pracovala a na jakých podmínkách se domluvíte. Vydělat si můžete okolo 100Kč až 200Kč za hodinu.

Administrativní podpora

Elektronické obchody potřebují často do týmu někoho, kdo se jim postará o administrativu. Budete například upravovat popisky produktů, ceny, nejrůznější texty na webu a podobné úkony. Je to nenáročná práce, kterou zvládnete z domova a obvykle se bude jednat o pár hodin týdně. Odměna se odvíjí od složitosti práce, ale většinou se pohybuje okolo 100Kč za hodinu. 

Sportovní instruktorka 

Jste-li sportovkyně tělem i duší, můžete si udělat trenérský kurz ve sportovním odvětví, který vás nejvíce baví a nejste v něm úplný začátečník. Musíte počítat se vstupní investicí za absolvování kurzu, ale brzy se vám tato investice vrátí. Na pracovních portálech nebo přímo na stránkách fit center stále hledají nové instruktory. Pracovat můžete přímo pod nějakým sportovním studiem či klubem, kde si přijdete na 200Kč - 500Kč za hodinu a nemusíte řešit naplnění kapacity. Další možnost je pronajímat si sál a trénovat tzv. sama na sebe. Zde musíte ale počítat s dalšími náklady za marketing, abyste si zajistila dostatek cvičenců. Pokud se však o vašich hodinách rozkřikne a bude o ně zájem, může vám cvičení vydělat měsíčně slušnou částku.

Komparz

Zahrát si ve filmu, účinkovat coby divák v televizní soutěži nebo si zatancovat v novém hudebním klipu? Zní to skvěle! Komparz může být skvělá forma přivýdělku, počítejte však s tím, že jako komparzista budete často dlouho čekat. Týká se to především komparzu u filmu, televizní soutěže obvykle odsýpají rychle, protože se točí na méně záběrů. Abyste se mohla stát komparzistkou, registrujte se v castingových agenturách. Je jich velká spousta a můžete se zaregistrovat u několika najednou. V některých platíte poplatek za registraci a jiné jsou zdarma. Velká poptávka je také po dětských komparzistech a hercích a to již od narození. Ne každý rodič touží po tom, mít své dítě ve filmu, ale jestli byste doma chtěli mít malého herce nebo herečku, můžete zkusit zaregistrovat i je. Při natáčení jste samozřejmě po celou dobu nepřetržitě s dítětem a o rodiče i děti bývá postaráno přímo královsky. Často máte vlastní místnost jen pro vás, zajištěný catering pro rodiče i děti je samozřejmostí. Odměna za komparzy je různá a závisí na mnoha faktorech jako je délka natáčení, filmová produkce nebo o jaký pořad či film se jedná. Počítejte však s částkou okolo 700Kč až 1000Kč za natáčecí den.

Čemu se raději vyhnout a na co si dát pozor?

Pokud čtete inzeráty s popisky podobným těmto: "Peníze pro maminky na mateřské snadno a rychle",  "Vysoké výdělky pro každého", "Vydělávejte na internetu tisíce měsíčně", raději na ně ani neklikejte. Ve většině případů se jedná o podvod, který by vás stál nejen čas, ale ve výsledku i peníze. Stejně tak se mějte na pozoru tehdy, slibuje-li Vám nějaká podezřelá firma práci s tím, že nejprve musíte dát peníze předem, aby vám práci zprostředkovali.

Při hledání práce vždy dbejte na to, aby v nabídce byl uveden druh práce a kontakt na osobu nebo společnost, která práci zadává. Jakmile je v inzerátu uvedeno, že druh práce se dozvíte až na osobní schůzce, držte se raději dál. Solidní společnost vám vždy řekne předem a narovinu, o co se jedná. Chtějte také vědět konkrétní ohodnocení.  Samozřejmostí je podpis smlouvy a to vždy před tím, než začnete práci vykonávat. Nejčastěji se bude jednat o dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. 

Ještě bych ráda upozornila na možnost přivýdělku nabízeného přes inzerát, kdy v případě, že na něj odpovíte po vás bude společnost chtít zaslat určitou částku (obvykle začínající na 80Kč) za to, že vám pošle katalog firem, nabízející práce z domova. Po zaslání těchto peněz vám obvykle přijde jen prospekt, bez konkrétního kontaktu na firmy s výzvou k zaplacení dalšího poplatku. Po jeho zaplacení vás vyzvou, abyste si zadala podobný inzerát pro ty, kteří hledají práci a tak stále dokola. Jedná se o tzv. letadlo, proto na podobné inzeráty, kde chtějí peníze předem rozhodně neodpovídejte.

Další "zaručené výdělky" od kterých se raději držte dál:

Čtení emailů za peníze

Emailing funguje tak, že se zaregistrujete v nějakém systému a souhlasíte se zasíláním reklamních emailů. Poté vám budou chodit pravidelně emaily a za každý přijmutý email získáte 0,10Kč až 0,50Kč. Další peníze můžete získat pozváním dalších uživatelů, kteří se registrují. Osobně vám tuto formu výdělku nedoporučuji z několika důvodů. Většinou je dán určitý limit, kolik musíte vydělat, abyste dostala zaplaceno. Bohužel je celkem častá praxe, že společnost ve chvíli, kdy by měla začít vyplácet skončí a vám tak nakonec stejně nevyplatí nic. Často je také emailing postavený formou MLM a strhávají vám procenta z výdělku za to, když nepřivedete v daný měsíc nové členy. V neposlední řadě, i kdybyste četla všechny přijaté emaily, v průměru se na částku 1000Kč dostanete až za 3 roky každodenního aktivního klikání. Pokud daná společnost do té doby neskončí... Nenechte se nalákat ani na bonusy, které na začátku rádi dávají. Ani s tímto bonusem (např. 100Kč) na limit dříve, než za několik měsíců obvykle nedoskočíte. Suma sumárum se až na výjimky jedná o podvod..

Internetový poker

Je sice pravda, že jsou tací, kteří na internetovém pokeru skutečně vydělávají, ale troufám si tvrdit, že je to jen hrstka z těch, kteří se o to pokouší. Za jejich výdělkem stojí propracovaná herní strategie vypilovaná řadou měsíců studování, sledování, hraní a učení. Takže jestliže vás poker zajímá, máte čas nastudovat si herní strategie, pravidla, číst diskuze, hltat stále nové informace a dostat se do herní komunity, proč ne. Pokud jste si však na tyto otázky odpověděla záporně, do internetového pokeru se raději nepouštějte.

Sázení a jiné hazardní hry

Jistě víte sama, že hazardní hry jsou postavené tak, že jen malé procento sázejících je dlouhodobě v zisku. Hazard udělal už spoustu lidí nešťatnými, proto doporučuji držet se od něho dál.

Dipování

Zní to nevinně. Pár lidí, obvykle maminek na mateřské a rodičovské dovolené, si koupí dip (obdoba losu v tombole) na nějaké konkrétní zboží označené určitým číslem. Organizátorka poté v živém vysílání vylosuje jedno nebo více čísel, které vyhrají. Ta, která dip s tímto číslem koupila logicky získá výhru. Hraje se většinou o velmi hodnotné ceny jako jsou drahé kočárky, luxusní dětské zboží, ale dokonce i o peníze nebo drahé dovolené. I když to zní jako fajn možnost přijít si k úžasnému zboží za pár korun, jedná se stále o hazardní hru jako každou jinou. Výjimka je jen v tom, že organizátorky nemají koupenou licenci a bohužel si koledují o extrémně vysokou pokutu.

Dovolím si ještě jeden malý tip na konec. Existuje skvelý portál Jáudělám, kam můžete nabídnout své služby komukoli. Samozřejmě ve vší počestnosti :-) Ať už se jedná o fotografování, marketing, handmade, grafiku nebo navrhování interiérů. Získat zakázky zde můžete téměř v každém oboru.

Přeji vám, ať se vám podaří najít si práci podle vašeho gusta. Takovou, kterou budete zvládat i s péčí o dítě, bude vás bavit a samozřejmě tím i přispějete do rodinného rozpočtu. Pokud vám v článku něco chybí nebo byste se chtěla na něco blíže zeptat, můžete mi napsat na monika@hlidejme.cz, moc ráda vám na cokoliv odpovím.

Monika Moravčíková

Témata: Rady a tipyMateřstvíRodičovstvíPráce