Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím.

Hlídací skupinky

Hlídací skupinky jsou další možností, jak využít vzájemného hlídání dětí na plno. Přečtěte si jak hlídací skupinky fungují, jakým způsobem se můžete v hlídání dětí střídat a jak hlídací skupinku založit.


Hlidejme cz hlidaci skupinky vzajemne hlidani deti

Jak fungují hlídací skupinky?
Hlídací skupinka je parta hlídacích maminek, které bydlí blízko sebe a mají chuť podnikat společně různé výlety a aktivity s dětmi, chodit na procházky, na hřiště a v neposlední řadě si vzájemně hlídat děti.

Skupinka může fungovat různými způsoby:

1. Parta maminek
Maminky, které spolu tráví volný čas, a přestože momentálně hlídat nepotřebují, chtějí mít tu možnost, v případě potřeby jednu z maminek požádat a v hlídání se vzájemně vystřídat.

2. Seznámení s hlídacími maminkami
Skupina hlídacích maminek, které chtěly poznat více maminek najednou s tím, že si později vyberou tu, se kterou si nejvíce rozumí a s tou se domluví na vzájemném hlídání.

3. Skupinka hlídacích kamarádek
Parta kamarádek, které se již dobře znají, vědí, jak která o děti pečuje a vychovává, a které si navzájem důvěřují a střídají se v hlídání všechny společně. Hlídat může vždy jedna maminka více dětí současně a pravidelně si "střídat směny" nebo se ve skupince domlouvat na hlídání operativně s tou, která má zrovna v daný den čas a může hlídat. Samozřejmostí je, že se maminky v hlídání spravedlivě vystřídají.

Vytvoření hlídací skupinky

Nechcete se seznámit jen s jednou maminkou z vašeho okolí, ale rovnou s několika najednou? To není v Hlídejme žádný problém. Stačí, když kliknete v záložce Maminky na tlačítko Najít nejbližší maminku, která Vám zobrazí maminky, bydlící blízko Vás. Poznamenejte si jejich jména nebo si otevřete Hlídejme ještě v dalším okně svého prohlížeče, abyste nejbližší maminky viděli před sebou a vytvořte novou zprávu. Do pole příjemce poté zadejte jména těch maminek, které chcete kontaktovat a seznámit se s nimi. Napíšete jim nějaký vzkaz a zpráva se odešle všem maminkám najednou. Jejich odpovědi uvidíte jak vy, tak i ostatní maminky, takže si můžete psát všichni hromadně.

Hlídání dětí o prázdninách

Jako malým se nám prázdniny zdály taaak moc krátké a taaak rychle utekly. Když jste ale rodičem s omezenou možností vlastní dovolené, zdají se prázdniny najednou o pár týdnů delší. Máte pro děti naplánovaný tábor, pár týdnů u babičky, týden na chalupě a rodinnou dovolenou u moře a stále vám zbývá nějaký čas, který chcete pro děti zaplnit zábavným způsobem, ale zároveň si nevybrat všechny dny dovolené (které se zvlášť koncem roku, kdy všude lítá spoustu bacilů budou velmi hodit)? Vyzkoušejte hlídací skupinku. Pokud bude ve vaší partě 5 maminek, může si vzít každá v práci volno jen jeden den v týdnu, kdy bude hlídat a ostatní chodit do práce. Pokud vás bude méně, domluvíte se jen na tolika dnech, kolik zvládnete nebo můžete zapojit i tatínky. Je to jen na vaší společné domluvě. Děti se společně zabaví, užijí si spoustu legrace a vy můžete ušetřit nejen několik dnů dovolené, ale i spoustu peněz za příměstský tábor, chůvu nebo jiné placené hlídání. Podmínkou samozřejmě je, seznámit se s hlídacími maminkami dostatečně dopředu, abyste si navzájem důvěřovaly a znaly se. 

Díky vytvoření hlídací skupinky můžete poznat nové maminky, získat dobré kamarádky a nebát se požádat o pomoc s hlídáním. Máte možnost zajistit si hlídání i tehdy, když vám hlídací maminka, se kterou hlídáte pravidelně na poslední chvíli vypadne, například z důvodu onemocnění maminky nebo jejího dítěte. V případě, že máte utvořenou hlídací skupinku se můžete zeptat jiné hlídací kamarádky a pokud se ji bude termín hodit, domluvit se s ní.

Monika Moravčíková

Témata: O HlídejmeVolný časRady a tipyHlídání dětíMateřstvíRodičovství