Cookies nám pomáhají poskytovat Vám naše služby. Využíváním těchto služeb souhlasíte s jejich použitím.

Cestování s dětmi

Dovolená s dětmi může být jedním z nejkrásnějších letních zážitků. Přečtěte si jaký dopravní prostředek zvolit, co zabalit dětem na dovolenou k moři a další tipy na cestování s dětmi.


Cestovani s detmi hlidejme cz hlidani deti

Nedávno jsem četla článek, ve kterém vědci uváděli, že by se s dětmi nemělo cestovat do věku pěti let. Důvodem není to, že by to snad děti nezvládly. Děti si začínají pamatovat zážitky přibližně od věku tří a půl let, ale vědci doporučují cestování ještě o další dva roky posunout. Jen díky tomu si dovolenou dostatečně užijí a stručně řečeno je tak cestování pro menší děti zbytečné.


Po přečtení tohoto článku jsem zavzpomínala na loňský rok, kdy jsme jeli s naší čerstvě roční dcerou autem na dovolenou do Chorvatska a bez přehánění to byla jedna z našich nejkrásnějších dovolených. Dcera byla šťastná, užívala si moře, stavění (no dobře, spíš bourání) hradů z písku i večerní promenádu, kterou trávila u nás v nosítku a nádherně při tom usnula. Dcera je od narození nespavec, ale na dovolené jako zázrakem spala celou noc. Zkrátka, ne každý výzkum a slova vědců bychom měli brát jako dogma. Vždyť i rodiče malých dětí mají právo na odpočinek. Sice dovolená s dětmi už nikdy nebude o celodenním válení a čtení knih, ale zážitků si odvezete spousta a za pár let na ně budete s láskou vzpomínat.

Pro ty z vás, kteří plánují dovolenou s dětmi jsem připravila pár rad na cesty, které by vám mohly dovolenkování s dětmi usnadnit.
 
Jakým dopravním prostředkem cestovat s dětmi nejpohodlněji?

Samozřejmě nejvíce záleží na lokalitě, do které se vydáte. S dětmi se dá zvládnout let letadlem, stejně jako jízdu autem, autobusem i vlakem. Všechny dopravní prostředky mají své výhody i nevýhody.


Letadlem je to nejrychlejší a do věku 2 let dítěte navíc neplatíte za letenku. Dítě však nemá nárok na sedadlo, takže vám sedí celou cestu na klíně. Na kratší lety se to dá zvládnout bez problému. Pokud kojíte, určitě se vám to bude hodit při startu a přistání, kdy dítě díky polykání a kontaktu s vámi často nějaké změny ani nezaznamená. Pro větší nebo nekojené děti stejně dobře poslouží láhev s pitím. Pro děti do 12 let většina společností nabízí zvýhodněné letenky. Pokud letíte s cestovní kanceláří, často nabízí opravdu výrazné slevy.


Cestování autem je pohodlné v tom, že si můžete kdykoli přizastavit a přizpůsobit se tak aktuálním potřebám vašeho dítěte. Nevýhodou je, že se při jízdě dítě nemá možnost protáhnout a zvláště pro menší děti jsou zde omezené možnosti zábavy. Doporučuji jízdu v noci, kdy děti většinu cesty prospí. Navíc jsou mnohem volnější silnice a s menší pravděpodobností narazíte na kolonu.


Cestovat s dětmi můžete také vlakem. Parádní je, že si v něm dítě může pohrát, protáhnout se a můžete se mu při cestě věnovat. Nemusíte řešit uvíznutí v koloně a zastavování na toalety. Cesta vlakem má jedinou nevýhodu, a to, že v cílové destinaci nebudete mít k dispozici auto. Skvělou alternativou mohou být autovlaky, které fungují tak, že je zde speciální vagon, kam zaparkujete své auto, ale po dobu cestování jedete v normálním kupé. Na dovolené tak budete mít k dispozici auto, ale zároveň využijete výhody cestování vlakem. Autovlaky však bývají celkem drahé, můžete je však využít pouze na část cesty.


Další možností je cestování autobusem. Vyjde to nejlevněji, nemusíte řídit, ale není to úplně nejpohodlnější. Ideální je, pokud jedete přes noc, aby se děti v autobuse prospaly.




Jaká destinace je pro děti nejlepší?
Troufám si tvrdit, že jakákoli. Samozřejmě platí, že čím menší dítko, tím je vhodnější cestovat do takových zemí, která jsou svým podnebím podobná té naší. Na druhou stranu existuje spousta rodin, které cestují i s miminkem po celém světě. Záleží tedy na tom, na co si troufnete. Já osobně dávám přednost Evropě, pokud cestuji s malým dítětem. Důvodem je, že do exotičtějších destinací obvykle musí mít dítě očkování, která jsou u nás nepovinná a přijde mi zbytečné tomu malé dětské tělíčko vystavovat. Každé dítě je ale jiné, takže vy sami nejlépe víte, co je pro něho správné.


Co sbalit dětem na dovolenou k moři?
Doklady - cestovní pas nebo občanský průkaz při cestování v rámci EU nebo do Islandu, Norska, Lichtenštejnska, Švýcarska, Albánské republiky, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonské republiky, Srbské republiky, Gruzie a Moldavské republiky
Lékárnička - pravidelně užívané léky, léky proti průjmovým onemocnění, léky proti alergii, oční kapky proti podráždění, desinfekce, panthenol, aloe vera gel (velmi účinný při spálení), fenistil, repelent, léky na snížení teploty, teploměr, voděodolné náplasti, pinzeta na klíšťata, nůžky
Jídlo a pití - svačinu na cesty, jídlo ve skleničkách či kapsičkách, umyté ovoce, sušenky bez čokolády, vodu nebo jíné oblíbené pití
Hygienické potřeby - vlhčené ubrousky, šampon, mýdlo, hřeben, zubní kartáček a pasta, ručníky, župan, gumičky a sponky do vlasů
Opalovací krémy pro děti, případně krémy po opalování
Oblečení - plavky (nebo plenky do vody), kalhoty, tepláky, šortky, případně sukně a šaty pro dívky, trička, tílka, dětská body, mikiny, spodní prádlo, pyžamo
Doplňky - klobouček, kšiltovka, pro větší děti sluneční brýle
Boty - sandálky, tenisky, boty do vody
Plavecké pomůcky - rukávky, plovací kruh nebo pomůcky ze speciální pěny (tzv. rybička)
Hračky - nafukovací kruh, cestovní společenské hry, karty, nafukovací balón, plážový set (kyblíček, lopatka, bábovičky)
Slunečník nebo plážový stan
Sluchátka proti hluku - zvláště pro menší děti jsou skvělou pomůckou, díky které si nemusíte nechat ujít ani večerní promenádu
Nosítko případně šátek na nošení dětí
Kočárek nebo "golfky"
Pro miminka - plenky, krém na opruzeniny, dětské jídlo, pro nekojené děti umělé mléko, čaj, dětské láhve, brydnáček


Tip pro vás! Doporučuji prohlédnout si stránky Objevíme svět, které vytvořila jedna moc milá rodinka s dětmi. Najdete tam spoustu praktických rad a dalších tipů jak si cestování s dětmi zpříjemnit.


Monika Moravčíková


Témata: Volný časRady a tipyKam s dětmiPéče o dítěRodičovství